Тютюн завдає шкоди тілу,
Руйнує розум, отупляє цілі нації.
                               Оноре де Бальзак

31 травня кожного року відзначають Всесвітній день без тютюну.

Тютюнопаління – один з найпоширеніших видів наркоманії, що охоплює величезну кількість людей.

Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік. 110 тисяч таких смертей приходиться на Україну. В Україні тютюнопаління є причиною кожного п’ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років.

Важливим показником суспільного розвитку, благополуччя і національної безпеки держави є стан здоров’я людей. Не може почувати себе в безпеці нація, якщо довкілля забруднене, якщо цілодобово могутня індустрія з продажу алкоголю й тютюнових виробів активно пропагує ці товари серед населення, роблячи його біднішим та хворобливішим.

Основна мета відзначення Всесвітнього дня без тютюну – захистити теперішнє та майбутнє покоління не тільки від руйнівних наслідків для здоров’я, пов’язаних з тютюном, але також і від соціальних, екологічних та економічних наслідків вживання тютюну. Бібліотека долучилася до такого заходу й організувала вистаку-роздум під назвою «Не струшуй здоров’я в попільничку». На виставці підібрана література з даної тематики: книги, брошури, статті з періодичних видань, інформаційні підбірки: «Вплив куріння на організм людини», «Чому слід кинути курити?», «Міфи про куріння і реальність», «Як все-таки кинути?».

Основним нормативним документом щодо тютюнопаління в Україні є Закон «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» №2899-ІV від 22 вересня 2005 року. Тож давайте дотримуватися основних принципів та напрямів державної політики щодо даного Закону, будемо свідомими та відповідальними.

Якби кожен курець усвідомив повною мірою наслідки куріння, то продовжували б палити тільки божевільні.

Пам’ятаймо: «Цигарка – ворог, зброя проти неї – наша воля».