Доцент кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС Юлія Самойлова з 16 по 22 червня взяла участь у міжнародній літній школі на тему «Інтернаціоналізація та інтернаціоналізація вдома через віртуальний обмін»: Створення мотивуючого середовища для спільного міжнародного онлайн-навчання (COIL) у Палаці Дембіна в м. Познань (Польща). Дана школа була організована Університетом імені Адама Міцкевича в м. Познань в рамках проєкту «BNI-UE-2023-23: Співпраця Університету Адама Міцкевича з університетами України в рамках альянсу Європейських університетів». Окрім Харківського національного університету внутрішніх справ, участь в міжнародній літній школі взяли представники 28 закладів вищої освіти України.

Учасники школи мали можливість поспілкуватися з представниками Університету імені Адама Міцкевича в Познані. Доктор Костянтин Мазур представив особливості роботи та структуру університету, дозвілля студентів, співпрацю з різними університетами світу, проєкт Європейського університету EPICUR (European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions), а також провів для присутніх лекцію «Міждисциплінарність на власному прикладі».

Доктор Іоанна Домагала розповіла про сучасний стан процесу інтернаціоналізації, локальні та глобальні тенденції у вищій освіті, рейтинги у сфері вищої освіти та особливості процесу інтернаціоналізації у власній країні.

Доктор Катажина Радке познайомила присутніх з концепцією та сутністю Collaborative Online International Learning (COIL), традиційним викладанням та викликами для майбутнього освіти. Учасники школи дізналися про те, як визначати чіткі цілі, ставити відповідні завдання, вибирати ефективні інструменти для міжкультурної онлайн-співпраці, а також вчилися розрізняти формати COIL: від індивідуальних занять до спільних курсів.

Анна Кваснєвська продемонструвала власний досвід впровадження проектів COIL в Університеті імені Адама Міцкевича та університетах інших країн. Окрім того, впродовж тренінгу учасники школи мали можливість самостійно створити дизайн проекту COIL.

Також, учасники міжнародної літньої школи здійснили візит до Університету імені Адама Міцкевича в Познані, оглянули сучасні аудиторії факультетів університету, бібліотеки та навчальні лабораторії. Також, учасники школи відвідали старий корпус університету, який має історичне значення, де відбулася зустріч з проректором університету Рафалем Вітковським. Проректор університету поспілкувався з усіма присутніми, обговорили враження від організації та проведення школи, а також вручив кожному учаснику літньої школи сертифікати. Окрім того, для учасників школи було організовано заняття з історично-культурних аспектів, що проводилось в історичних місцях м. Познань.

Участь у міжнародній літній школі «Інтернаціоналізація та інтернаціоналізація вдома через віртуальний обмін»: Створення мотивуючого середовища для спільного міжнародного онлайн-навчання (COIL) безперечно стало цінним джерелом досвіду з питань інтернаціоналізації вищої освіти, напрямів її здійснення, способів та форм роботи закладу вищої освіти в напрямку інтернаціоналізації. Приклади позитивного досвіду Університету імені Адама Міцкевича в м. Познань дають глибше розуміння цього процесу, його важливості для успішної життєдіяльності та розвитку закладу вищої освіти, зокрема Харківського національного університету внутрішніх справ та Сумської філії ХНУВС.