Комунікаційні компетентності науково-педагогічного працівника є важливим чинником якості виконання функціональних обов’язків у закладі вищої освіти. Особливого значення вони набувають під час спілкування з різними категоріями громадян в умовах війни.

Нові знання і компетентності як вимога часу стали темою вивчення під час тренінгу на тему: «Комунікація з військовими та ветеран(к)ами», у якому взяла участь завідувачка кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС, кандидат економічних наук, доцент Олена Лук’янихіна. Організатори– ГО «Вікімедіа Україна» та Національний Демократичний Інститут (НДІ) за підтримки Швеції.

Провела онлайн захід психотерапевтка, тренерка, супервізорка, незалежна експертка із роботи з командами у некомерційних організаціях, громадська активістка Ольга Семенова із висвітленням і обговоренням таких питань:
• Сприйняття ветеранів і ветеранок: розуміння їхніх потреб і досвіду.
• Ефективна комунікація: навички емпатичного спілкування та врахування почуттів ветеранів і ветеранок.
• Посттравматичний стан: розуміння впливу досвіду служби на спілкування та підтримку ветеранів і ветеранок.
• Конфіденційність: дотримання етики та конфіденційності.
• Ресурси та підтримка: ознайомлення з ресурсами для допомоги ветеранам і ветеранкам.

Фахові поради щодо коректної комунікації із військовими та ветеранськими спільнотами, які, як ніколи, важливі на третій рік повномасштабної війни, викликали жваве обговорення і сприяли конструктивній дискусії.

Участь Олени Лук’янихіної у тренінгу підтверджена сертифікатом, а обговорені аспекти допомагають усвідомити актуальність опанування нових підходів до спілкування в умовах війни і формування навичок коректної комунікації із військовими та ветеранськими спільнотами, представники яких є нашими стейкхолдерами – здобувачами освіти або представляти родини здобувачів, які навчаються на освітніх програмах Сумської філії ХНУВС. Також отримані знання будуть доречні у роботі куратора.