За ініціативи куратора гр. СФ-203 професора кафедри юридичних дисциплін Олексія Шуміла громадська організація «Ліга сучасних жінок» для курсантів Сумської філії ХНУВС провела дводенний освітній тренінг «Домовились? Домовились!». Захід відбувся за підтримки міжнародної організації Americares, що реалізує проєкт «Жінки для жінок: психосоціальне здоров’я та програми психосоціальної підтримки». Тренерками тренінгу були кваліфіковані й досвідчені психологині Анна Крамар та Марія Холоша.

Метою тренінгу було підвищити обізнаність молоді у Сумській області щодо ідеї неприйнятності насильства як моделі сучасної людської поведінки та профілактика гендерно зумовленого насильства. Також сприяння впевненості молоді в необхідності протидії проявам різних форм гендерно зумовленого насильства та розвиток навичок ефективної комунікації.

Основна частина тренінгових занять складали вправи, які безпосередньо висвітлюють тему профілактики гендерно зумовленого насильства.

Було виконано декілька цікавих вправ. Вправа «Мольфарка» виконувалася технікою мозковий штурм і спрямована на виявлення гендерних стереотипів у суспільстві та направляє до розуміння термінів «стать» та «гендер». Вправа «Форми насильства» передбачала роботу у малих групах і дала можливість детально обговорити прояви кожного з видів насильства. Під час виконання вправи учасники ознайомилися з визначенням наступних понять: «насильство», «гендерно зумовлене насильство», «домашнє насильство», а також з ознаками насильства за класифікацією Ежи Малибруда.

Наприкінці тренінгу, під час інформаційного повідомлення «Колесо насильства», курсантів було ознайомлено зі зразками поведінки у насильницьких стосунках для пояснення взаємодії у випадку домашнього насильства.

Під час завершального кола учасники зазначали, що інформація була корисною і цікавою, особливо вперше дізналися про «колесо насильства» та ознаки насильства за класифікацією Ежи Малибруд. Отриманні знання допоможуть курсантам опанувати обов’язкову навчальну дисципліну «Запобігання та протидія домашньому насильству».