16 квітня відбулась Консультативна зустріч для місцевих рад та мешканців територіальних громад Вінницької області з актуальних правових питань життєдіяльності в умовах воєнного стану. Вона була організована Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування, Харківським національним університетом внутрішніх справ та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

Професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексій Шуміло, у якості спікера, виступив із доповіддю «Затвердження виготовлених проєктів землеустрою для особистого селянського господарства в межах та за межами населених пунктів». Основною метою його участі було надання юридичних консультацій представникам територіальних громад щодо використання та надання земель особистого селянського господарства в межах та за межами населених пунктів. Доповідач проаналізував законодавчі акти, що регулюють це питання, зупинився на особливостях та порядку обліку особистих селянських господарств сільськими, селищними та міськими радами. Такий облік особистих селянських господарств здійснюють сільські, селищні та міські ради за формами первинної облікової документації. Навів законодавче поняття земель особистого селянського господарства, порівняв земельні ділянки особистого селянського господарства із земельними ділянками для сінокосіння та випасання худоби. Проаналізувавши судову практику довів, що пряма заборона у пп. 5 п. 27 Перехідних положень ЗКУ стосується виключно безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності (п. «б» ч. 1 ст. 81 ЗКУ), реалізація якої повинна відбуватися в порядку ч. 6 ст. 118 ЗКУ.

Практичний аспект доповіді полягав у тому, що він показав, що така заборона не розповсюджується на приватизацію земельних ділянок, що були раніше надані громадянам у користування (пункт «в» частини 1 статті 81 ЗК) та на виділення в натурі (на місцевості) належної громадянину земельної частки (паю) (п. «ґ» ч. 1 ст. 81 ЗКу), право на яку вже має громадянин на підставі сертифіката.

Час, що був виділений на обговорення швидко сплинув, адже розглядались актуальні питання землекористування і вони зустрічаються повсякденно у діяльності територіальних громад.

Фабули земельних спорів, які обговорювалися, будуть у подальшому використовуватись на практичних заняттях під час вивчення студентами навчального курсу «Земельне право».