26 березня відбулась Консультативна зустріч для місцевих рад та мешканців територіальних громад Вінницької області з актуальних правових питань життєдіяльності в умовах воєнного стану. Вона була організована Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування, Харківським національним університетом внутрішніх справ та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

Професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексій Шуміло у якості спікера виступив із доповіддю «Порядок використання земель історико-культурного призначення». Основною метою його участі було надання юридичних консультацій представникам територіальних громад щодо використання та надання земель історико-культурного призначення. Доповідач проаналізував законодавчі акти, що регулюють це питання, визначив поняття земель історико-культурного призначення через їх склад, порівняв земельні ділянки історико-культурного призначення із археологічними. Проаналізувавши судову практику довів, що Закон України «Про охорону культурної спадщини» є спеціальним законодавчим актом відносно до Земельного кодексу України. Приділив увагу інституту права власності на землі історико-культурного призначення за Земельним кодексом України.

Практичний аспект доповіді полягав у тому, що він показав можливості укладання охоронних договорів на пам’ятки за допомогою порталу «Дія» та Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Час, що був виділений на обговорення, швидко сплинув, адже розглядались актуальні питання землекористування і вони зустрічаються повсякденно у діяльності територіальних громад.

Фабули земельних спорів, які обговорювалися, будуть у подальшому використовуватись на практичних заняттях під час вивчення студентами навчального курсу «Земельне право».