У межах відзначення Міжнародного дня рідної мови та з нагоди других роковин початку широкомасштабної збройної агресії рф проти України у Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ відбувся культурно-просвітницький захід «Наша мова – наша зброя» за участі курсантів 1 курсу, завідувача кафедри гуманітарних дисциплін Валентини Василенко, викладачів цієї ж кафедри Юлії Самойлової, Анни Решитько та провідного фахівця ВКЗ Ганни Мітітєл.

На початку заходу усі присутні хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять усіх героїв та захисників, які віддали своє життя у боротьбі за нашу вільну, незалежну Україну.

Валентина Анатоліївна, звертаючись до курсантів, підкреслила значення рідної мови, що сьогодні українською вимовляються життя і смерть: крики про допомогу і повідомлення про загибель. Кілька коротких речень у соцмережах і нескінченність свідчень та спогадів. Цією мовою оплакують загиблих, моляться про повернення з пекла, розважають дітей у бомбосховищах, говорять одне одному, що треба вижити, попри вакуумні і фосфорні бомби і болісне усвідомлення того, що вони падають на рідну землю.

Ведучими заходу були Нікіта Діжевський та Дарія Щепкіна, а автором тематичної презентації виступила Євгенія Середа. Присутні переконалися, як гортаючи сторінка за сторінкою український календар, починаючи від 24 лютого 2022 року, відкривається безліч деталей, важливих для Слова у сучасному світі, зокрема, і для поезії.

Завершальним етапом заходу стало декламування віршованих рядків про мову. У палких словах читців усі відчули, чим є мова для спільноти, що об’єдналася у боротьбі із зовнішнім ворогом.

Наше суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням. Саме використання рідної мови є важливим інструментом протидії російській агресії.