Традиції зустрічі Нового року в різних країнах


Англія - Англійці прикрашають свої будинки ялинками й гілочками омели, яка нібито охороняє дім від нещастя, а його мешканців – від хвороб. До речі, саме тут започаткували традицію обміну вітальними листівками.
Існує неписане правило, за яким у новорічний вечір або ніч, кожен може без жодних запрошень прийти на свято в будь-який дім, навіть до незнайомих людей, і буде привітно прийнятий. Гостю варто принести із собою якусь випічку, віскі й хоча б невеликий шматочок вугілля, кинути його в сімейне вогнище й побажати, щоб вогонь в цьому будинку горів довго-довго.

Аргентина - Тут є цікава передноворічна традиція — аргентинці викидають непотрібні старі газети, журнали, зошити. Вони рвуть їх в останній день року на дрібні шматочки і кидають як конфетті в новорічну ніч з вікна. Отже, всюди утворюються символічні звалища. 

Болгарія - В переддень Нового року болгари зодягають дивні костюми й імітують залякування злих духів, аби ті не прийшли до дому. Ця традиція має назву «Кукері». Також жителі країни купують палички кизилу як обов’язковий атрибут свята, й прикрашають їх червоними нитками, часником, сухофруктами й монетами. А 1 січня всі вітають друзів та рідних, легенько вдаряючи цими гілочками. Після 12 удару годинника в будинках на 1 хвилину гасне світло – для поцілунків. Далі господарі розрізають пиріг із монетками чи горішками всередині й переходять до трапези.

Естонія - У цій балтійській країні є досить незвична традиція — зустрічати Новий рік у сауні. Нібито тоді естонці входять у наступний рік чистими й здоровими. А роль Санти у них виконує сажотрус, який має принести щастя в дім.

Ізраїль - Rosh Hashana - так називається початок року в Ізраїлі і супроводжується гучним звуком баранячого рога. Через пронизливий звук люди повинні приходити до покаяння. Підсолоджувати свято яблуками з медом, медовим пирогом і солодким морквяним пудингом, який називається Meren.

Іспанія - Іспанці з'їдають опівночі рівно дванадцять ягід винограду - під кожен удар курантів. Тому, хто збився з рахунку, в наступному році нібито не пощастить. Тому супермаркети незадовго до новорічної ночі пропонують упаковки з рівно 12-ма ягодами. Перед тим, як випити в честь нового року шампанського, іспанці кладуть в келих золоте кільце - це теж обряд на щастя.

Італія - На Новий рік італійці викидають із помешкань мотлох (старий комод, стіл, крісло тощо). Інколи навіть із вікон. Тут вірять, що на місце цих речей «прийдуть» нові. Крім того, жителі країни приносять у дім свіжу воду як символ щасливого життя.
Жінки та чоловіки обов'язково одягають червону спідню білизну.  Це обіцяє щастя, перш за все, в любові.
Після опівночі традиційно їдять сочевицю. Вона, за віруваннями, завдяки своїй монетоподібній формі, приносить багатство в сім’ю.

Куба - На Кубі в Новий рік годинник б’є тільки 11 разів. Оскільки 12-й удар приходиться саме на Новий рік, годиннику дають відпочити і спокійно зустріти свято разом з усіма. Опівночі кубинці вихлюпують воду через відчинені вікна на вулицю, бажаючи, щоб Новий рік був таким же світлим і чистим, як вода.

Китай - Тут святкують Новий рік наприкінці січня або на початку лютого. Все залежить від місячної фази (у день другого молодика після зимового сонцестояння). У святкову ніч люди влаштовують урочистий фестиваль. Вони запалюють величезну кількість ліхтариків, аби освітити шлях для наступного року, а ще – використовують петарди і феєрверки, аби відлякати злих духів і нечисть (один із найпопулярніших чудовиськ – дракон Ніан).
Увечері вся родина збирається за столом для трапези й для вручення подарунків. Як правило, це гроші у червоному конверті або створене власноруч намисто зі ста монет як побажання прожити сотню років. На ранок після святкування кожен член родини по черзі виходить із дому й робить рівно 6 кроків у ту сторону, яку гороскоп вважає сприятливою для того чи іншого знака зодіаку. Після цього треба повернутися назад.

США - Для американців характерний певний культ прикрашання своїх будинків на Новий рік. Наприклад, 34-ту вулицю в Балтиморі (штат Меріленд) навіть називають масовим світловим шоу. Тут жителі щороку проводять змагання на найяскравіший і найгарніший будинок. У новорічну ніч у Штатах їдять сочевицю, а саме - готують з неї суп. Вважається, що вона приносить гроші та удачу.

Фінляндія - Фінляндія вважається справжнісінькою батьківщиною Санта Клауса. Щоправда, тут його називають Йоулупуккі й живе він у Лапландії. Опівночі фіни виходять на вулицю й масово запускають феєрверки. Потім вдома вони ворожать на майбутній рік. Зазвичай це роблять на воску та олові. В одному з міст Фінляндії — Кемі проходить щорічний сніжно-льодовий фестиваль. Поблизу цього міста розташований і сніжно-крижаний замок розміром 20 тисяч квадратних метрів — гордість усієї країни.

Японія - Японці святкують Новий рік декілька днів. Вони прикрашають вхідні двері вінками із соснових і бамбукових гілок, аби прогнати подалі злих духів. Опівночі починає бити дзвін, що налічує 108 ударів. Кожен удар має вбити одну з людських вад. На думку японців, основних вад усього шість (жадібність, злість, дурість, легковажність, нерішучість, заздрість), але в кожного є 18 різних відтінків, тобто загалом виходить 108. Усіх цих вад і треба позбутися в Новому році. Тут вірять, що удари дзвону звільняють від невдач і гріхів минулого року. А на святкування наступного дня японці виходять на вулицю й обмінюються подарунками з друзями й родичами. Є і кумедна традиція: вони купують бамбукові граблі, аби «загрібати» щастя. Вечір проводять у колі сім’ї.


З Новим роком, українці!
Хай в квартирі і хатинці
Заіскриться вогник чуда,
Хай добро до вас прибуде!

Хай насіється із неба
Те, чого усім вам треба.
Хай зійде вам Божа ласка,
І в життя приходить казка.
ШАНОВНІ ДРУЗІ!


БІБЛІОТЕКА ВІТАЄ ВАС З НОВИМ РОКОМ І РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ! БУДЕМО РАДІ БАЧИТИ ВАС В БІБЛІОТЕЦІ В НАСТУПНОМУ РОЦІ!
2024
УКЛАДАЧ: БІБЛІОТЕКАР І категорії Рімма Василівна ПЕРЕХОД