Напередодні 90-х роковин Голодомору кафедрою гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС був проведений круглий стіл «Голодомор на Сумщині 1932-1933 рр.» за участі провідних істориків, архівістів, чиї наукові праці про Голодомор в Україні і, зокрема на Сумщині, заслуговують на найбільшу увагу.

Із вступним словом до учасників заходу звернувся директор Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Сергій Лукаш, який надав глибокий аналіз причинам і наслідкам геноциду, що пережив український народ у ХХ столітті, зазначивши, що ворог, знищуючи наші порти і зерносховища, і зараз прагне застосовувати голод як зброю.

До обговорення теми круглого столу долучилися заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак (м. Київ); український історик, директор Державного архіву Сумської області (2005 – 2010 рр.), співзасновник Центру досліджень визвольного руху Геннадій Іванущенко (м. Лондон); доцент кафедри історії Сумського державного педагогічного університету ім. А.С Макаренка Олександр Вовк, який нині воює у лавах ЗСУ та ін.

Зокрема, у своєму виступі Геннадій Іванущенко зазначив, що достеменна кількість загиблих на Сумщині від Голодомору не відома, оскільки з січня 1933 року облік смертей або частково не вівся, або був знищеним. На даний час основним документальним джерелом залишаються збережені Книги реєстрації актів цивільного стану за 1932-1933 роки. Для учасників круглого столу архівіст презентував оцифрований ресурс, який включає 57 000 актових записів і який є безцінним засобом пошуку й повернення пам`яті про близьких людей, земляків. Кожен зможе тепер листати Книги реєстрації смертей 1932-1933 рр. різних населених пунктів нашої області за посиланням: https://history.sumy.ua/sources/writing/9266-knyhy-ratss-pro-smert-v-19321933-rr-sumska-oblast 

Науковці та здобувачі вищої освіти Сумської філії ХНУВС у своїх доповідях розкрили такі теми, як «Голод-геноцид 1933 року в Україні: історико-політичний аналіз соціально-демографічних та морально-психологічних наслідків», «Висвітлення трагедії Голодомору в українській літературі: спроба екзистенційного аналізу», «Голодомор як геноцид українського народу та національна катастрофа: філософський вимір». «Під чорним тавром: трагедія Лебединського краю у 1932-1933 рр. на основі архівних документів» та інші. Особливий інтерес та глибоке потрясіння для присутніх заходу викликали спогади очевидців Голодомору, жителів села Білки Тростянецького району, презентовані на круглому столі студентками 1 курсу Вікторією Біданець В. та Євгенією Варварич.

На завершення круглого столу модератор - професор кафедри гуманітарних дисциплін Надія Демиденко зазначила, що правда – це найменше з того, що ми можемо зробити для вшанування жертв, убієнних голодом. Даний захід обов’язково має стати поштовхом для подальших наукових розвідок, які будуть висвітлювали правдиву, незаангажовану історію нашого рідного краю.