18 листопада 2023 року викладачем кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Світланою Івановою в рамках дисципліни «Криміналістика» проведено бінарне практичне заняття для курсантів третього курсу разом із завідувачем сектору трасологічного обліку Сумського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Миколою Кладієнко на тему «Особливості виявлення, вилучення та фіксації слідів трасологічного походження».

Заняття умовно було поділене на два етапи. Перший етап – аудиторний. Здобувачі освіти повторили теоретичні знання за такими питаннями: наукові положення трасології як галузі криміналістичної техніки, поняття та види слідів в трасології, механізм слідоутворення, особливості вилучення поверхневих та об’ємних слідів.

Також запрошений спеціаліст продемонстрував основні способи фіксації: копіювання сліду на дактилоскопічну плівку (світлу, темну та прозору), виготовлення зліпків із гіпсу, пасти «К» при вилученні слідів підошви взуття та слідів знаряддя зламу.

Другий етап проходив на імпровізованому місці події. Курсанти мали змогу закріпити свої теоретичні знання та особисто виготовити гіпсовий зліпок.

Висловлюємо вдячність керівництву Сумського НДЕКЦ МВС за співпрацю та зроблений внесок в освітній процес закладу вищої освіти.