Характерною особливістю інформаційного середовища в умовах війни є фейкові новини і маніпуляції. У зв’язку з цим науково-педагогічним працівникам необхідно бути інформованими, свідомими та критичними користувачами і дотримуватись принципів і підходів інформаційної гігієни.

2 листопада завідувачка кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС, кандидат економічних наук, доцент Олена Лук’янихіна взяла участь у тренінгу на тему «Робота з інформаційним середовищем Телеграму», організованому ГО «Вікімедіа Україна» та Національний Демократичний Інститут (НДІ).

Напрацювання експертки Юлії Дукач, кандидатки соціологічних наук, керівниці відділу дослідження інформації Texty.org.ua і їх обговорення учасниками – представниками громадських організацій, науковцями, викладачами та іншими зацікавленими цією тематикою, точилося навколо таких питань:

  • Що не так з телеграм?
  • Що таке журналістські стандарти та чому вони важливі.
  • Російський вплив у Телеграм.
  • Найпопулярніші українські інформаційні канали. Що ми про них знаємо?
  • Що може допомогти зрозуміти чи можна довіряти телеграм-каналу?

Фахова доповідь Юлії Дукач і яскраві приклади низки телеграм-каналів, котрі викликають довіру і сумнівних за походженням і поданою інформацією, особливості їх діяльності, вплив на суспільство в умовах війни, викликали жваве обговорення присутніх.

Участь Олени Лук’янихіної у тренінгу підтверджена сертифікатом, а опрацьовані на тренінгу алгоритми сприяють удосконаленню навичок критичного мислення і розуміння принципів безпечного користування телеграм-каналом і споживання його інформаційного контенту.