Земляни, люди, схаменіться!
Довкола себе подивіться:
Що ви зробили із Землею?
Нащо знущаєтесь над нею?
Весь бруд, сміття і нафтошлам,
Відходи, непотрібні вам,-
Все це ви скинули в моря.
Від цього мучится Земля
Природа не простить ніколи
Порубані ліси довкола,
Хімічно знищені поля…
Доволі! – просить Вас Земля.

22 квітня відзначається Всесвітній день Землі – загальнолюдське, символічне свято любові та турботи за наш спільний дім. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: прибрати від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

Ми прийшли на цю землю, щоб жити, працювати, розвиватися, творити. Але ніколи не забуваймо про те, що кожен із нас і всі ми разом узяті — невід’ємна частинка матінки — природи. Без неї ми ніщо, бо обійтися ніхто з нас не може ані без води, ані без повітря, ані без Сонця, ані без її щедрих дарів, якими вона нас годує. І не можемо ми протистояти її силі, особливо коли вирують природні стихії. Можливо саме тоді людина і відчуває свою слабкість і нестримну силу природи. То щоб цього не сталося, треба вже сьогодні задуматись над своєю діяльність і навчитися жити на планеті в гармонії з природою, не тільки споглядати її красу і користуватись її благами, але й дбати про її цілісність і непорушність. Відчувати її потреби, прислухатись про що співає Земля.

З цієї нагоди в бібліотеці філії експонується екологічна книжкова виставка «Людина і природа: гармонія чи трагедія», яка роповідає про збереження ресурсів нашої планети й охорону навколишнього середовище. Виставка познайомить з книгами з екології, охорони земель, екологічного та земельного права, тощо, розкриває сучасні проблеми забезпечення екологічної безпеки та шляхи її забезпечення.

Наукові дослідження дають нові переконливі докази того, що глобальне потепління, яке відбувається протягом останніх років є наслідком людської діяльності. Людство не повинне керувати Природою, воно має навчитися співпрацювати та існувати в гармонії з нею.

Планета, яка дарує нам життя, унікальна й має потребу в турботі й захисті.

Не будьте байдужими до природи!

Пам’ятайте: нас багато, а Земля одна.