Доцентка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Тетяна Білоус з 18 по 24 березня 2023 року взяла участь у Міжнародному навчально-методичному семінарі у місті Зеефельді (Австрія) «Проблеми та методи організації висококваліфікованих фахівців світового досвіду з лижного спорту» серед директорів Всесвітньої міжнародної Асоціації з лижних гонок представників 26 країн світу. Окрім звичних питань щодо формування і затвердження календарів змагань Чемпіонатів світу, деяких незначних змін та доповнень до правил та регламентів проведення змагань, анонсовано перспективу перегляду індивідуальної роботи відомих майстрів, де опрацьовувалися комплекси вправ на баланс, координацію, імітація, техніку пересування на лижах. Серед актуальних питань порядку денного звучали питання і позиції від представників різних національних федерацій про неможливе повернення на міжнародну змагальну арену команд росії та білорусі. Віримо у перемогу УКРАЇНИ!

Федерацію лижного спорту України на заході представляли члени технічних комітетів та подкомітетів FIS: віцепрезидент Станіслав Кравчук, головний тренер національної збірної команди України з фрістайлу Енвер Аблаєв, голова техінчного комітету з гірськолижного спорту Ігор Лапіков, технічний делегат FIS з лижних гонок і головний тренер паралімпійської збірної команди України Андрій Нестеренко та генеральний секретар Юлія Сипаренко.

Окрім звичних питань щодо формування і затвердження календарів змагань Кубка світу та Європи, деяких незначних змін та доповнень до правил та регламентів проведення змагань, було також освітлено питання збільшення розміру призових на етапах Кубка світу в усіх дисциплінах, а також збільшення розміру компенсації витрат суддям і технічним делегатам (наразі, щоправда, поки лише на етапах Кубка світу та Європи \ Континентального Кубку), анонсовано перспективу перегляду загальної структури і номенклатури технічних комітетів, підкомітетів та робочих груп FIS.

Серед актуальних питань порядку денного звучали питання і позиції від представників різних національних федерацій щодо можливості повернення на міжнародну змагальну арену команд росії та беларусі. Федерація лижного спорту України висловила чітку позицію, що в умовах семимісячної військової агресії росії на території України, яку підтримує більшість населення рф, у тому числі і представники спорту, участь у міжнародних офіційних змаганнях спортсменів, а також інших офіційних осіб, як тренерів, суддів, технічних делегатів цих країн є неприпустимою і такою, що не відповідає спортивним та олімпійським принципам. У разі допущення спортсменів рф та рб до участі у міжнародних змаганнях, спортсмени України не братимуть в них участь.

Представники лижної федерації Норвегії, Данії та Ісландії покинули засідання після з’явлення там представників Російської лижної асоціації на чолі з її президентом, багаторазовою олімпійською чемпіонкою Еленою Вяльбе. Президенти Лижної федерації Швеції Ола Стремберг та Фінляндії Марку Хаапасалмі також висловили тверду впевненість у тому, що представники рф не мають брати участь у засіданнях FIS і будуть ставити таке питання до Ради FIS.

Усі зазначені рішення ще чекають на затвердження Радою FIS, засідання якої планується 22 жовтня 2022 року під час традиційного відкриття сезону Кубка світу з гірськолижного спорту в австрійському Зельдені. За попередніми планами старших тренерів, в етапі Кубку світу також планує взяти участь представниця української команди Анастасія Шепіленко, яка в цьому році дебютувала на зимових Олімпійських іграх у Пхенчхані. Віримо у перемогу!

З 3 по 11 вересня у відомому італійському лижному центрі Валь-Ді-Ф’ємме відбувся міжнародний тренувальний табір для спортсменів з лижних гонок. Ці заходи входять до програми допомоги Міжнародної лижної федерації FIS і вже багато українських атлетів-юніорів і тренерів з різних видів спорту використали можливість набути практичного досвіду роботи з іноземними фахівцями. В цьому році бажання взяти участь у таборі висловили представники Сумської області – Дмитро Романченко, Марія Савоченко і тренер Олена Красовська, яка також є особистим тренером одного з лідерів національної збірної команди Олексія Красовського.