27 березня 2023 року до студентів першого курсу Сумської філії ХНУВС у рамках вивчення навчальних дисциплін «Теорія держави та права» та «Судові та правоохоронні органи України» була запрошена начальник відділу безоплатної правової допомоги Юлія Іваненко Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Заняття було організоване професором кафедри юридичних дисциплін Олексієм Шумілом.

Під час лекції представник центру надання безоплатної правової допомоги розповіла про становлення та етапи розвитку інституту надання допомоги в нашій країні. Студенти були ознайомлені з комунікативною діяльністю Сумського місцевого центру з надання БВПД.

Фахівчинею була акцентована увага слухачів на те, що система безоплатної правової допомоги долучена до реалізації проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», серед ключових завдань якого є роз’яснення громадянам механізмів і процедур, як користуватися і розпоряджатися своєю земельною ділянкою (паєм).

Юлія Іваненко розповіла, що надання правових послуг гарантується Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та повністю фінансується за кошти Державного бюджету України. Вона розкрила відмінності щодо первинної і вторинної правової допомоги та навела приклади із практики.

Наприкінці лекції студентам було розкрито можливості щодо волонтерства у центрі, оскільки вони, вже навчаючись на першому курсі, можуть надавати посильну поміч фахівцям центру. Це дозволить їм на практиці засвоювати знання, що отримуються в університеті. Також слухачі були запрошені для проходження ознайомчої, навчальної та виробничої практик до центру. На роботу можна прийти до центру лише після закінчення магістратури.

Юлія Іваненко надала практичні поради щодо підготовки письмових робіт студентами та необхідності приділяти увагу письмовим навичкам, бо саме це є основною фаховою ознакою юриста. Подана інформація виявилася цікавою і змістовною, тому представники Сумського місцевого центру з надання БВПД і надалі будуть запрошені, за їх згоди, для проведення бінарних занять із студентами нашого університету.