У Сумській філії ХНУВС у рамках реалізації проекту «Розвиток регіонального лідерства та усталення моделі координації Асоціації юридичних клінік України» було проведено моніторинг діяльності юридичної клініки «Правова допомога» на предмет дотримання Стандартів діяльності юридичних клінік.

Досліджувалися організаційний і освітній напрямки діяльності, а також правозахисна та правопросвітня робота ЮК. Моніторинг був покликаний забезпечити як розвиток юрклініки у регіоні, так і надати Асоціації інформацію про потреби мережі юридичного клінічного руху.

У складі моніторингової групи працювали: Ярослав Малик – керівник моніторингової групи, учасник Правління+ Асоціації, куратор-викладач юридичної клініки «Захист» Національної академії внутрішніх справ, Юлія Ломжець – виконавчий директор Асоціації юридичних клінік України; Наталія Єсіна – правозахисник, виконавчий директор ГО «Північна правозахисна група».

У презентації моніторингу взяли участь представники установ та організацій-партнерів клініки: Головного територіального управління юстиції у Сумській області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Сумського місцевого центру з надання БВПД, Сумського апеляційного суду, Зарічного районного суду в м. Суми, Патрульної поліції Сумської області, ГУ НП в Сумській області, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України та інші представники місцевої спільноти вищої юридичної освіти, державного і громадського правозахисту.

Загалом погляд зовнішніх експертів дозволив оцінити реальний стан та можливості юридичної клініки в системі безоплатної правової допомоги. Якісна юридична клініка в місті доповнює можливості безоплатного правового захисту і сприяє розвитку активної місцевої громади.

Юридичні клініки вчать студентів бути справжніми юристами і професійно захищати права людини і громадянина.