Запровадження воєнного стану, активні бойові дії змінюють звичний порядок речей. Процедури, які були логічними та працювали у звичайних умовах, наразі не можуть бути дотримані у повній мірі або взагалі.

Від початку широкомасштабної війни галузь трудового права зазнала докорінних трансформацій, тому 25 лютого 2023 року відбулося засідання наукового гуртка кафедри юридичних дисциплін «Bona fides» Сумської філії ХНУВС, що було організовано та проведено завідувачкою кафедри Оксаною Панасюк та доценткою кафедри Наталією Дуравкіною.

На засіданні було обговорено основні зміни у трудовому законодавстві, а саме: можливість призупинення дії трудового договору; порядок розірвання трудового договору; зміна умов найму іноземних працівників; обмін документами, організація кадрового діловодства та архівне зберігання кадрових документів у роботодавця; порядок переведення працівника та зміна істотних умов праці.

У кінці засідання гуртківці прийшли до висновку, що за останні пів року зміни до законодавства є досить суттєвими та викликають чимало запитань як у роботодавців, так і в працівників. Судова практика наразі масово не стикається з питаннями правильності застосування нових норм трудового законодавства, хоча це лише питання часу. Не виключено й те, що в майбутньому на суспільство очікують нові зміни законодавства про працю, адже з кожним новим днем війни трудовий ринок зіштовхується з новими викликами.