20-21 жовтня 2022 року представниці Сумської філії ХНУВС, учасниці команди «Світлофор політики ЄС: гендер, права, міграція та цифровізація» (GeRiMiD), завідувачка кафедри соціально-економічних дисциплін Олена Лук’янихіна, доцентка кафедри юридичних дисциплін Яна Садикова та професорка кафедри юридичних дисциплін Наталія Горобець долучились до 15 Міжнародного Конгресу Української асоціації європейских студій (УАЄС) 2022: «Реакція ЄС на війну в Україні».

Пленарні засідання були присвячені обговоренню доповідей, об’єднаних загальною тематикою: «Війна проти України і майбутнє Європи» та «Проєкти Жан Моне в Україні».

Особливу увагу у роботі Конгресу було приділено питанням міграції і сучасним викликам у співпраці між Україною та ЄС з міграційних питань. Спеціальна сесія була проведена у формі workshop.

На заході виступила Оксана Цукан, помічниця ректора з гендерних питань ХНУВС, лідерка проєкту Еразмус+ за напрямком Модуль Жан Моне «Світлофор політики ЄС: гендер, права, міграція та цифровізація» (GeRiMiD), в рамках якого вперше серед закладів вищої освіти системи безпеки та оборони здійснюється викладання європейських студій. Вона окреслила основні напрямки і цілі проєкту, а також наголосила на значенні його результатів для суспільства у пошуку і впровадженні недискримінаційних цифрових рішень для міграційних процедур.

Другий день роботи Конгресу був присвячений тренінговим заходам з підготовки проєктів та інтернаціоналізації досліджень, організаційним питанням роботи УАЄС. Так, представниці Сумської філії Олена ЛУК’ЯНИХІНА, Яна САДИКОВА та Наталія ГОРОБЕЦЬ набули членства в УАЄС.

Загалом у онлайн-заході брали участь представники Польщі, Іспанії, Ірландії, Португалії, України, що дозволило розглянути досліджувані питання політики ЄС у період військової агресій РФ проти України з різних ракурсів і обмінятися думками щодо шляхів співпраці, зокрема, у частині міграційної політики.