У рамках дистанційного освітнього процесу у Сумській філії ХНУВС на бінарному занятті з юридичної психології, організованим професоркою кафедри гуманітарних дисциплін Надією Демиденко, студенти 1 курсу спеціальності 262 Правоохоронна діяльність мали можливість поспілкуватися з керівником психологічної служби ГУНП в Сумській області, підполковником поліції Оленою Ковальовою. Питання здебільшого стосувались збереження психологічного здоров’я у період воєнного стану, зокрема, зменшенню тривожності, страхів тощо.

Учасникам он-лайн зустрічі особливо запам’ятався наведений пані Оленою життєвий приклад австрійського психотерапевта Віктора Франкла (1905-1997), який зміг вижити у страшних умовах концтаборів Другої світової війни. Що йому дало можливість вижити? Перш за все – мотивація до життя. Вчений не просто виживав в концтаборі, він допомагав виживати іншим, продовжуючи займатися лікарською практикою. Виявляється, за законами психології, коли людина переключається на проблеми інших, рівень власної тривожності значно зменшується, не втрачається «людське в людині». Вийшовши з концтабору, Віктор Франкл видав книгу «…і все-таки «Так» сказати життю». Книга передавалась мільйонними тиражами різними мовами світу.

Корисними для студентів також були поради психологині про обмеження в сприйнятті великого потоку негативної інформації. Краще на кожен день ретельно планувати конкретні справи і виконувати їх. Адже, «якщо хочеш навести лад у своєму житті, у своїй країні, спочатку застели власне ліжко…». Багато інших порад Олени Борисівни Ковальової наштовхнули студентів на подальше переосмислення власних думок та вчинків.

Заключним лейтмотивом зустрічі були побажання, що за будь-яких найскладніших життєвих обставин не потрібно впадати у відчай, втрачати віру і надію:

«Не забувайте мріяти щодня,
не забувайте посміхатись горю.
Усміхнені вуста – це та броня,
яку не зломить навіть ваша доля!».
(Ліна Костенко)