Набуття навички читання як щоденної практики, а також читацької грамотності визначають можливості для якісного здобуття освіти, розвиту критичного мислення, самореалізації особистості та загалом більшої задоволеності життям в умовах інформаційного перенасичення, нестабільної політичної чи економічної ситуації в державі. Окрім того, читання є одним із ключових факторів розвитку людського потенціалу.

26 березня 2021 року відбулася онлайн прес-конференція, на якій було презентовано Стратегію розвитку читання в Україні на 2021-2025 роки “Читання як життєва стратегія”. Ініціатором створення Стратегії стало Міністерство культури та інформаційної політики України, координатором робочої групи визначено Український інститут книги.

Мета Стратегії – сформовані навички та потреби в читанні, як життєвій стратегії громадян, сприяють розвитку людського потенціалу України.

Бібліотека - стратегічно важливий інструмент в розвитку читання в Україні, який включає одну з задач доступність читання.

В книгозбірні філії створено спеціальний фонд літератури під назвою «Буккросинг».

Буккросинг – це захоплюючий світовий громадський рух друкованих видань, які «мандрують».

Суть руху полягає у обміні прочитаними книгами та іншими виданнями. Буккросинг – практика залишати книгу, чи журнал в публічному місці, щоб інші люди знайшли її і прочитали, а потім вчинили так само. При цьому не потрібний читацький квиток, всі книги не мають номерів та шифрів. Ти вільний у виборі та в строках повернення книги чи журналу.

Прочитав книгу – залиш її на поличці, щоб інша цілком випадкова людина могла цю книгу прочитати й передати дальше.

Аби долучитись до буккросингу, потрібно просто залишити книги в бібліотеці на спеціальній поличці.

Нехай ваші книги не припадають пилом на полицях, а мандрують світом!

Приєднуйтесь до всесвітнього ідейного руху БУККРОСИНГ!

Книгам не місце на полицях, вони повинні подорожувати!