НАСТАНЕ ДЕНЬ І ОЖИВЕ РУЇНА !
ВІЙНА МИНЕ І ГЕТЬ
ПІДУТЬ ЧУЖИНЦІ.
РОЗКВІТНЕ В ЄДНОСТІ
СОБОРНА УКРАЇНА !
БО ХОЧЕ ТАК ГОСПОДЬ І УКРАЇНЦІ
                                 Соломія Українець

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулася вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу.

Образ єдиної, нероздільної, вільної, самостійної України «від гір карпатських аж по кавказькі», сформований М. Міхновським 1900 р., став загальновизнаним національним ідеалом, на якому зійшлися політичні сили України початку ХХ століття.

22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Акт Злуки став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самовизначення, становлення політичної нації. Уперше він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які гинули кращі сини України.

До Дня Соборності в бібліотеці філії приурочена літературна виставка-мікс «В єднанні сила й міць держави», де представлено книги, статті з періодичних видань, матеріали конференцій та інші видання.