У системі національної безпеки держави економічна безпека є базисом, матеріальною основою забезпечення незалежності, суверенності та належного рівня життя населення. Оскільки безпека країни у всіх її формах реалізується через державне фінансування, основою якого є ВВП, то саме економічна безпека і є тим важелем, який забезпечує стійкість всіх видів безпеки до зовнішніх й внутрішніх загроз та забезпечує конкурентоспроможність держави на міжнародній арені.

Небезпечним соціально-політичним явищем, яке виступає як одна із ключових загроз національній безпеці, так і економічній безпеці, зокрема, є корупція, оскільки її вплив як на суспільство, так і на державу має системний і комплексний характер та потребує як глибокого дослідження цього явища, так і формування комплексу превентивних заходів.

Зважаючи на це, відбулося чергове засідання секції «Проблемні аспекти забезпечення економічної безпеки держави» наукового студентсько-курсантського гуртка кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації».

На початку засідання із вступним словом до студентів-гуртківців звернулася керівник секції к.е.н. Парфентій Людмила Анатоліївна. Після цього виступили з доповідями студенти 3 курсу спеціальності 262 «Правоохоронна діяльність» Петренко Річард (тема доповіді «Роль бухгалтерської звітності у розслідуванні економічних злочинів») та Заєць Анна (тема доповіді «Можливості судово-бухгалтерської експертизи при розслідуванні корупційних злочинів»), науковий керівник - к.е.н. Парфентій Людмила Анатоліївна.

Теми доповідей на сьогоднішній день є дуже актуальними, а самі доповіді, презентовані студентами, виявилися цікавими та інформативними, оскільки було висвітлено за якими ознаками в бухгалтерських документах можна виявити різноманітні економічні злочини, а також яким чином судово-бухгалтерська експертиза може допомогти у розслідуванні корупційних злочинів.