Доценткою кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Яною САДИКОВОЮ разом із вчителем історії КУ ЗОШ № 6 м. Суми Тетяною КАЛАШНІК було проведено інтерактивні заняття з питань прав дітей та правосуддя, дружнього до дитини, з учнями 9-х класів ЗОШ № 6 м. Суми. Захід відбувся в онлайн форматі за допомогою Zoom Video Communications.

Основна ідея полягала в тому, що заняття умовно мало дві частини. Перша частина – це соціологічне опитування через Google форму (анонімне!) з питань обізнаності дітей щодо їх прав, які визначені Конвенцією про права дитини, розуміння цих прав, про їх потреби в правовій допомозі та зверненнях до БПД. Друга частина була присвячена висвітленням та обговоренням тих питань, щодо яких діти сумнівалися або не знали відповіді.

Тематика зустрічі була обрана через декілька причин. По-перше, щороку з 25 листопада по 10 грудня в Україні проводяться заходи в межах Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», а тому обізнаність дітей у правах, конкретних діях, які вони можуть вчиняти задля реалізації цих прав, елементарні знання як, наприклад, адреси БПД та державних органів, їх назви можуть допомогти дитині зорієнтуватися в складній ситуації. По-друге, такі зустрічі сприяють проведенню наукового дослідження щодо впровадженню європейських стандартів правосуддя, дружнього дитини, а, по-третє, діти та їх інтереси мають бути в центрі уваги держави та громадськості завжди.

Таке спілкування сприяє налагодженню комунікації між закладами освіти, що полегшує взаєморозуміння потреб і запитів кожного з них і відповідним чином реагувати на них.