28 жовтня відзначається День вигнання нацистів із України. Ця дата назавжди залишиться у серці кожного громадянина нашої держави, адже саме Україна зазнала найбільших жертв та руйнувань у роки Другої світової війни.

З нагоди відзначення 77-річниці вигнання нацистських окупантів із України, з метою національно-патріотичного виховання молоді для курсантів 2 курсу Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ було організовано тематичну екскурсію до Сумського обласного краєзнавчого музею з дотриманням усіх карантинних вимог, де відбулася історична година «Пам’ять буде жити у віках».

На початку заходу наукова співробітниця музею Ніна Іванівна Євтушенко нагадала курсантам про бойові дії на території України в кінці жовтня 1944 року, надала інформацію про людські і матеріальні втрати, які понесла наша країна під час Другої світової війни. А потім презентувала курсантам артефакти періоду Другої світової війни, які були передані напередодні цієї дати до фондового зібрання музею керівником пошукового загону «Гвардієць» Дмитром Ященком.

Провідна фахівчиня Ганна Мітітєл подякувала співробітникам музею за цікаві та змістовні заходи патріотичного спрямування, які виховують у молоді любов та повагу до своєї країни і дають можливість доторкнутися історії свого рідного краю.

Курсанти зробили світлини біля експозиції свідченням героїчних подій Другої світової війни, що відбувалися на території Сумщини.

Історичні факти: восени 1941 р. на території Ямпільського району вела запеклі бої 298-а стрілецька дивізія, що входила до складу 13-ї армії. Свідченням тих подій знайдені речі пошуковим загоном під час розкопок у 2019-2021 рр.: диск від стрічки до кулемета ДП-27, штик голковий, захисний шолом, а також речі, які, вірогідно, належали командиру військового підрозділу: кишеньковий годинник та компас з кульовим та осколковими пошкодженнями, циркуль, курвіметр. А біля с. Токарі, де у 1943 р. вела бої 38-а стрілецька дивізія 40-ї армії Воронезького фронту, було знайдено короб для кулеметної стрічки до німецького кулемета MG-34 з маркуванням та особисті речі загиблих бійців: знак «Гвардія», червоноармійська зірочка, ложки, саморобний ніж.