14 березня 2023 року з метою формування поваги до органів прокуратури, підвищення рівня правової культури, обізнаності про порядок захисту прав і свобод людини, можливості проходження навчальної практики, для студентів першого курсу професором кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Олексієм Шумілом було проведено виїзне заняття із навчальної дисципліни «Судові та правоохоронні органи України», а також оглядова екскурсія приміщення Сумської обласної прокуратури.

Для більшості студентів це була одна із перших зустрічей у стінах обласної прокуратури. Голова громадської організації «Сумське обласне об’єднання пенсіонерів прокуратури» Юрій Свояков ознайомив із історією правоохоронного органу від початку його створення, акцентував увагу на героїчних вчинках працівників прокуратури під час Другої світової війни, афганського конфлікту і протистоянню агресору у наші дні. Слухачам було подано історичні свідчення щодо репресованих працівників органів прокуратури області у 1935-1938 роках, на жаль, навіть інколи навіть не збереглися фотокартки цих мужніх людей. Надавши багато історичних фактів, доповідач не оминув і особливості евакуації Сумської обласної прокуратури під час Другої світової війни. Безумовно, не залишилася поза увагою і розповідь про деякі гучні кримінальні справи, що розслідувалися слідчими обласної прокуратури. Не залишилася поза увагою доба створення та розвитку органів прокуратури періоду незалежної України. Проведена екскурсія по тематичному музею зацікавила присутніх історичними експонатами: формою працівників прокуратури, технічними засобами, що застосовувались слідчими, документами та фотокартками.

У лекційному залі начальник відділу організаційного та правового забезпечення Сумської обласної прокуратури Ігор Фоменко виступив перед студентами із доповіддю «Реформування органів прокуратури України». Він розповів присутнім про функції прокуратури – навів приклади та засади діяльності, відповідно до цих функцій. Слухачам, для прикладу, була продемонстрована карта розташування шести окружних прокуратур Сумської області, сформованих за територіальним принципом відповідно до існуючої адміністративно-територіального поділу області на райони.

Студентів було ознайомлено із результатами роботи правоохоронних органів Сумської області щодо розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних із збройним конфліктом. Наведені конкретні приклади злочинів, що були здійснені військовими армії агресора.

Зустріч пройшла у форматі відкритого діалогу, студентів цікавило, які складності зараз відбуваються у роботі працівників прокуратури, чому вони обрали саме цей напрямок правоохоронної діяльності, як проходить відбір на посади працівників органів прокуратури? Презентацію та тези доповіді працівників прокуратури викладено на сайті для опрацювання студентами і використання їх під час практичних занять та підготовки до заліку. Таким чином, мета цього бінарного заняття – поєднання теоретичних і практичних знань студентами нашого університету - була досягнута.