У рамках заходів, присвячених Всеукраїнському тижню права, студенти-консультанти юридичної клініки «Правова допомога» Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ стали учасниками тренінгу «Правовий лабіринт: від теорії до практики».

До запланованого заходу були залучені також консультанти юридичних клінік «Довіра» Сумського національного аграрного університету та Сумського державного університету. Мета тренінгу передбачала налагодження комунікацій та напрацювання контактів між студентами із різних закладів вищої освіти Сумщини.

Перший модуль тренінгу стосувався презентації основних напрямків діяльності системи безоплатної правової допомоги, з якими мають бути обізнані студенти юридичних факультетів. Молодь поінформували про отримання громадянами як первинної, так і вторинної правової допомоги в різних містах та районних центрах Сумської області.

Тренерки Яна Кравець, юристка Регіонального центру БВПД у Сумській області, та Олена Бондар, фахівчиня Сумського місцевого центру БВПД, приділили значну увагу таким елементам, як тімбілдінг та самопредставлення, які провели в ігровій формі, щоб спонукати до спілкування студентів із різних закладів вищої освіти.

У практичній частини тренінгу учасники заходу взяли участь у грі «Життєва ситуація» у форматі питання-відповідь, а також у двобої капітанів команд. Завершився захід ситуативною грою «Правова консультація».

Студенти юрклінік мали змогу дізнатися не тільки про основи інтерв’ювання, а й на практиці поринути в консультування клієнта. Тренери запропонували п’ять ситуаційних кейсів, з якими на практиці звертаються громадяни до центрів та бюро правової допомоги. Дані кейси стосувалися таких категорій клієнтів: внутрішньо переміщені особи, малозабезпечені сім’ї, учасники бойових дій, особи з інвалідністю та боржники по аліментах.

Студенти отримали практичний досвід консультацій та рішень із проблемних питань, із якими часто звертаються клієнти вищеперерахованих категорій.