«Я, Матяш Ярослав Анатолійович, усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю вірно служити Українському народові, дотримуватися Конституції та законів України, втілювати їх у життя, поважати та охороняти права і свободи людини, честь держави, з гідністю нести високе звання поліцейського та сумлінно виконувати свої службові обов'язки».

Присягу поліцейського курсант Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ рядовий поліції Ярослав Матяш урочисто склав 14 жовтня 2019 року. І вже за два роки кожне слово підтвердив своїми професійними діями.

Вдень, прямуючи на навчання по одній із вулиць міста Суми, рядовий поліції Ярослав Матяш помітив чоловіка, який знаходився біля автомобіля з явними ознаками дорожньо-транспортної пригоди. Курсант 2-го курсу поцікавився: чи необхідна допомога. Проте, реакція чоловіка була непередбачуваною, але не для вихованця Сумської філії ХНУВС. Громадянин почав вести себе агресивно: лаявся та погрожував поліцейському фізичною розправою за допомогою дерев’яної біти.

«Я попередив чоловіка про негайне припинення протиправних дій, але його це не зупиняло, - говорить курсант 2-го курсу Сумської філії ХНУВС рядовий поліції Ярослав Матяш. – Я розумів, що крім мене вулицею йдуть й цивільні особи, які б могли постраждати від таких дій незнайомця. А моє головне завдання, як правоохоронця, – зупинити правопорушення. І в моїх діях немає нічого героїчного. Це ситуації, з якими нам доведеться стикатися щодня у нашій професійній діяльності».

Курсант затримав правопорушника, повідомив про це на гарячу лінію «102» та передав чоловіка слідчо-оперативній групі Сумського РУП ГУНП в Сумській області.

«Курсанти навчаються за програмою «2+1» і другий курс вже пройшов розподіл, – говорить директор Сумської філії Сергій Лукаш. – З серпня цього року наші вихованці вийдуть на службу до практичних підрозділів органів Національної поліції. Ця подія показала, що курсанти мають всі задатки для того, щоб у подальшому стати професіоналами у своїй справі».