У рамках відзначення 30-ліття незалежності України була проведена регіональна конференція «Краєзнавчі діалоги: Сумщина у сув’язі тисячоліть», у якій взяли участь науковці й освітяни з Києва, у тому числі співробітники Міністерства освіти та науки України, а також історики, краєзнавці з усіх регіонів Сумщини.

Завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС Надія Демиденко виступила на пленарному засіданні з доповіддю про діяльність нашого земляка з Роменщини Климента Квітку (1880-1953) - видатного етнографа, педагога.

На конференції, організатором якої виступив Сумський інститут післядипломної педагогічної освіти, обговорювались також теоретико-методологічні питання освітньо-краєзнавчої діяльності, використання краєзнавчих ресурсів у формуванні національних цінностей у молоді та ін. Адже зараз значно зростає інтерес до регіональної історії. Саме регіональна історія відкриває об’єктивну інформацію про історію, культуру рідної землі, що є запорукою формування гордості за свій рідний край, який є невід’ємною частиною незалежної України.