26 квітня 1986 року в Україні сталася найбільша техногенна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Ця страшна трагедія нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Ліквідатори, які ціною власного життя та здоров’я без вагань та роздумів, врятували життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті від подальшого поширення радіації.

У рамках відзначення 35-х роковин Чорнобильської катастрофи в Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ було організовано та проведено зустріч у форматі он-лайн із учасником ліквідації Чорнобильської катастрофи, заступником голови Сумської обласної організації Всеукраїнської спілки інвалідів «Чорнобиль» МВС України, громадським діячем, Олександром Васильовичем Петух.

У зустрічі, яка була організована провідним фахівцем ВКЗ Ганною Мітітєл, взяли участь курсанти 1-2 курсів, їх курсові офіцери Сергій Товстуха та Сергій Паніотов.

Олександр Васильович поділився своїми спогадами про трагічні події 1986-го року. Будучи в складі зведеного загону УВС Сумської області, він протягом червня-липня 1986 року забезпечував охорону громадського порядку в районі аварії. Після відвертої зворушливої розмови пан Олександр, як поет-письменник, познайомив учасників зустрічі зі своєю творчістю, прочитавши віршовані рядки «Про Чорнобиль», «Про Україну», «Про кохання», а наостанок, подарував 6 збірок своєї поезії для нашого закладу вищої освіти.

Від імені курсантів Анастасія Даниленко висловила щирі слова подяки за героїзм та самовідданість усім ліквідаторам страшної аварії, і побажала міцного здоров’я нашому гостю.

Зустріч пройшла у дружньому колі спілкування.