Відповідно до плану заходів МВС на 2020 рік з реалізації Стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції на 2018-2021 роки та в рамках проведення Всеукраїнського тижня права відбувся круглий стіл на тему «Актуальні проблеми впровадження актів ЄС з охорони праці в законодавство України», організатором якого стала старший викладач кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС, к.е.н. Світлана Петровська.

У круглому столі взяли участь головний державний інспектор відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Держпраці у Сумській області Колесник Ірина, викладачі кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС та члени гуртка «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації».

Із вступним словом до гуртківців звернулася завідувач кафедри Олена Лук’янихіна. Вона акцентувала увагу присутніх на актуальності теми круглого столу.

Студент 4-го курсу Микитчик Артем виступив із доповіддю «Особливості механізму національної імплементації міжнародних трудових стандартів» (науковий керівник: к.е.н. Петровська С.А.). Доповідач ознайомив присутніх із механізмом імплементації міжнародних трудових стандартів, його нормативною складовою та системою державних органів, які уповноважені на імплементацію міжнародно-правових норм.

Студент 4-го курсу Амелін Андрій виступив із доповіддю «Стан імплементації «Директиви № 89/391/ЄЕС про встановлення заходів із заохочення поліпшення охорони здоров’я та безпеки праці працівників» в законодавство України» (науковий керівник: к.е.н. Петровська С.А.). Доповідач зупинився на докладному аналізі даної директиви (визначених принципах, обов’язках роботодавців і працівників стосовно реалізації цих принципів) та на стані її імплементації в законодавство України.

Студентка 4-го курсу Кисіленко Анастасія виступила із доповіддю «Аналіз адаптації законодавства України з охорони праці до актів ЄС» (науковий керівник: к.е.н. Петровська С.А.). Доповідач проаналізувала сучасну ситуацію із впровадженням актів ЄС у законодавство України з охорони праці, розглянувши основні директиви.

Студентка 1-го курсу магістратури Хамлика Карина та головний державний інспектор відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Держпраці у Сумській області Колесник Ірина виступили із доповіддю «Проблеми імплементації європейських стандартів охорони праці в законодавство України» (науковий керівник: к.е.н. Лук’янихіна О.А.). Доповідачі зупинилися на основних проблемах законодавства України про гігієну та охорону праці і можливостях удосконалення системи соціально-трудових відносин на основі запозичення європейських та міжнародних трудових стандартів у галузі охорони праці.

Актуальність питань, які обговорювалися на круглому столі, викликала жваву дискусію між його учасниками.

Круглий стіл був проведений у режимі відеоконференції на платформі для відеозустрічей Zoom.