Питання ефективного забезпечення та захисту прав і свобод людини мають першочергове значення для демократичної, правової, соціальної держави. Особливої актуальності питання вдосконалення механізму захисту прав і свобод людини в Україні набуває у зв’язку із прагненням нашої держави долучитися до європейської спільноти, зокрема, в контексті виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Незважаючи на те, що більш ніж 90 % тексту Угоди про асоціацію стосується питань економічної співпраці України та ЄС, в Угоді також закріплені зобов'язання України запровадити і неухильно дотримуватися європейських стандартів і в політико-правовій сфері, оскільки вона спрямована на досягнення політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом.
Список спільних цінностей визначено в самій Угоді. Це повага до:

  • демократичних принципів;
  • верховенства права;
  • доброго врядування (good governance);
  • прав людини і основоположних свобод, включно з правами осіб, які належать до національних меншин;
  • різноманітності;
  • людської гідності.

У пункті 2 статті 1 Угоди перша ціль асоціації між Україною та ЄС містить згадку про спільні цінності, а перші три розділи Угоди присвячені питанням спільних принципів, співпраці Сторін у політичній і безпековій сферах, і співпраці у правовій сфері.

Якщо відкрити огляд станів виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, які щорічно оприлюднює Європейський Союз, ми побачимо, що він завжди розпочинається з оцінки стану впровадження Україною європейських стандартів, тобто стану дотримання Україною спільних цінностей і виконання зобов'язань у політичній, безпековій і правовій сферах. Отже, віддання першості спільним цінностям, визначення їх фундаментом для всіх інших суспільних норм – це принцип, на якому побудовано сам Європейський Союз. І Угода про асоціацію з Україною також повністю підпорядкована цьому принципу.