Наркоманія – це захворювання, у тенети якого попадають, на жаль, діти і підлітки. Воно характеризується непереборним потягом до прийому наркотиків, має тенденцію до підвищення доз, що вживаються, формуванням психічної і фізичної залежності. З часом, людина, що вживає наркотики, руйнується як особистість, втрачає інтерес до всього, крім наркотиків і має незворотні проблеми зі здоров’ям – спостерігаються прояви соціальної і психічної деградації, ознаки фізичного неблагополуччя (сомато-вегетативні розлади, раннє старіння, проблеми з суглобами тощо). В цій групі людей нерідкі самогубства.

З метою недопущення таких проявів серед підлітків, важлива увага оточення, особливо батьків, до проблем дитини, формування довірчих відносини в сім’ї.

Які ознаки свідчать про те, що дитина (можливо) вживає наркотики?

• зникнення дитини з дому на досить тривалий час;
• пропуски занять, зниження успішності;
• різкі, несподівані зміни настрою та поведінки (агресивність, замкнутість, брехливість, відчуженість, неохайність);
• поява боргів, зникнення з дому речей та грошей;
• втрата інтересу до навчання, колишніх захоплень;
• поява у підлітка таких речей як оцет, марганець, ацетон, йод тощо;
• наявність серед речей підлітка шприців, гумових джгутів, таблеток;
• поява в лексиконі нових незрозумілих слів;
• наявність слідів від ін'єкцій;
• розлади сну (безсоння або надзвичайно тривалий сон, сон удень, важке пробудження і засинання);
• розлади апетиту (різке підвищення апетиту або його відсутність, вживання значної кількості солодощів, поява надзвичайної спраги);
• розширені чи звужені зіниці очей та зміни кольору шкіри (різко бліда, сірувата).

Наявність у підлітків однієї або декількох з вищевказаних ознак не дає підстав для ствердження того, що підліток вживає наркотики. Між тим, батьки повинні не замовчувати проблему, а спокійно поговорити з дитиною про її залежність, щоб запобігти виникненню більших неприємностей і з’ясувати:

1. Як довго вона вживає наркотики?
2. Які саме наркотики і в яких дозах?
3. На які гроші купує наркотики та чи не має боргів?
4. За яких обставин дитина почала вживати наркотики?
5. Що змушує дитину продовжувати вживати наркотики?
6. Ставлення дитини до такої ситуації та плани на майбутнє.

ЯК ДІЯТИ ДАЛІ

Необхідно визнати проблему дитини і всієї родини – це ВЖЕ сталося.

Не варто витрачати сили на звинувачення ні дитини, ні себе. У дитини це може викликати лише опір, а Ваше почуття провини лише зніме з неї відповідальність і сформує співзалежні стосунки. Потрібно чесно й доступно висловити занепокоєння за долю дитини, обґрунтувати свою тривогу. але уникати скандалів і з'ясувань стосунків із наркоманом. Адже відчуваючи загрозу і неприйняття з боку близьких, він потрапляє в ще більш пригнічений стан.

З метою уберегти дитину від неприємностей Ви, можливо, почнете вирішувати всі її проблеми в школі чи на роботі, повернете її борги, але це скоріше «ведмежа послуга».

Дитина і тільки дитина повинна нести відповідальність за свої вчинки, стикаючись із негативними результатами своєї поведінки.

Намагаючись виправити її помилки, Ви можете підсилити її схильність продовжувати чинити погані вчинки, адже Ви полегшили їх наслідки.

Ваша основна мета – пояснити всю серйозність того, що відбувається і перспективи в майбутньому. І на цій підставі переконати лікуватися.

ПАМ'ЯТАЙТЕ, неможливо змусити лікуватися. Дайте дитині можливість приймати рішення самій, але при цьому поясніть, що Ви не маєте наміру заохочувати або закривати очі на її залежність від наркотиків.