У межах профорієнтаційної роботи 11 квітня 2024 року для здобувачів загальної середньої освіти КУ Сумська ЗОШ № 5 м. Суми доцентом кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС, кандидатом філософських наук Тетяною Пономаренко проведений інформаційно-просвітницький захід «Академічна доброчесність в освітньому процесі».

Питання, які були винесені на обговорення, стосувалися важливості формування доброчесного освітнього середовища, поваги та довіри до результатів дослідження й навчання, шляхів формування культури академічної доброчесності усіх учасників освітнього процесу, що особливо є актуальним напередодні складання національного мультипредметного тесту та вступу на навчання до закладів вищої освіти.

Під час обговорення здобувачі освіти поділилися власним досвідом боротьби із порушеннями академічної доброчесності (плагіат, компіляція, списування тощо) та формуванням навичок академічного письма, адже академічна доброчесність є етичним підходом до навчання, викладання та дослідницької діяльності, що передбачає чесність, прозорість, відповідальність та повагу до інтелектуальної власності.

Знання, здобуті під час заходу, сприятимуть розширенню обізнаності молоді із зазначених питань, відповідальному ставленню до навчання, формуванню критичного мислення та вихованню молодого покоління на ідеях поваги та доброчесності.