11 квітня 2024 року минає два роки, як Сумщина була повністю звільнена від окупації російських військ. Саме цій темі було присвячене чергове засідання наукового гуртка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС.

У вступному слові професор кафедри Надія Демиденко зазначила, що у перші дні повномасштабного вторгнення, коли Сумщину змушені були залишити всі сили оборони, сумчани проявили високу самоорганізацію і, взявши до рук зброю, героїчно чинили спротив російському агресору.

І хоча на початок війни на Сумщині не було жодної одиниці військової техніки, мужня боротьба сумської територіальної оборони значно уповільнила рух ворожих колон і допомогла вистояти Києву та Харкову.

Студентка 2 курсу Наталія Закаблуківська зазначила, що у перехоплених службою безпеки України телефонних розмовах російські військові доповідали, що не можуть виїхати з міста Суми, бо жодна колона ще не виживала. Пізніше у знищених російських танках будуть знайдені карти місцевості, якими користувались німці ще за часів Другої світової війни, а у танках - парадна форма та нагороди за взяття міст Суми, Харкова, Києва.

У багатьох селах навколо міста Суми з перших днів повномасштабного вторгнення, за свідченням студентки 1 курсу Каріни Дмитренко, почали діяти невеликі групи добровольців. Кожен тримав свій фронт: волонтери активно готували коктейлі молотова, якими знищувались танки ворога, збирали ліки для захисників, пекли хліб.

Студентка 1 курсу Каріна Берьозкіна поділилась враженнями про перебування під час окупації в місті Тростянець, зазначивши, що її рідне місто було звільнене 26 березня 2024 року 93-ю військовою бригадою Холодний Яр.

Про історію героїчної 93-ї бригади доповіла студентка 1 курсу Євгенія Варварич, зазначивши, що назву бригада запозичила з назви Холодноярської республіки, бійці якої на території Черкащини у 1918-1921 рр. героїчно боролись за українську державність проти більшовицького терору.

І хоча Сумщина, порівняно з іншими областями України, має найдовший кордон з росією - понад 560 кілометрів і постійно перебуває під обстрілами, ні в кого не виникає сумніву, що загарбники більше не зайдуть на сумську землю, яка ще з років Другої світової війни з повним правом вважається колискою партизанського руху в Україні.