Першого березня професором кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексієм Шумілом зі здобувачами вищої освіти групи СФ-203 згідно з планом проведено кураторський захід щодо виконання вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» майбутніми поліцейськими та правоохоронцями.

Було акцентовано увагу курсантів на вимоги ст. 9 щодо осіб, які зобов'язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків. Пункт сьомий частини першої цієї статті відносить до такої категорії і осіб начальницького (середнього і вищого) складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадових осіб інших органів, яким присвоюються спеціальні звання. Рівень володіння державною мовою такими особами засвідчується державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, що видається Національною комісією зі стандартів державної мови відповідно до цього Закону.

Курсанти завітали на сайт Національної комісії зі стандартів державної мови – центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом. Вони ознайомилися із завданням Комісії, метою якої є збереження та розвиток державної мови через встановлення стандартів державної мови і методів перевірки рівня володіння державною мовою, необхідного для набуття громадянства чи зайняття визначених законами посад.

У межах зустрічі курсанти ознайомилися із Програмою іспиту на рівень володіння державною мовою особами, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків та Зразками завдань іспиту на визначення рівня володіння державною мовою для виконання службових обов’язків.

Результатом зустрічі став план щодо підготовки групи до іспиту на рівень володіння державною мовою особами, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків та отримання Державного сертифікату про рівень володіння державною мовою.