Пам’ятай! Це важливо!
Як не потрапити в пастку кіберзлочинця?
Що варто знати про кіберзлочин?

Що таке кіберзлочин?

Відповідно до Конвенції ЄС про кіберзлочинність, ратифікованої Україною, кіберзлочини поділяються за напрямками: незаконний доступ, незаконне перехоплення, втручання у дані, втручання у систему, зловживання пристроями, підробка, пов’язана з комп’ютерами, шахрайство, пов’язане з комп’ютерами, правопорушення, пов’язані з дитячою порнографією, правопорушення, пов’язані з порушенням авторських та суміжних прав.

Найпоширеніші види кіберзлочину в Україні.

Щороку кількість кіберзлочинів в Україні зростає, особливо це актуально в період вимушених канікул, карантинів.

Найчастіше, як говорить статистика, шахраї в мережі створюють сайти, де продають неіснуючий товар; багато злочинів, які стосуються виманювання конфіденційної інформації про користувача (на кшталт інформації про банківські картки, паролі, і т.д.); он-лайн кредитування та інші.

Найперші правила, як вберегтись від кіберзлочинця?

  1. Не надавайте свої персональні дані, паролі і коди для операцій з картками.
  2. Не довіряйте повідомленням про виграші в лотерею, призи та інше.
  3. Не скачуйте з Internet сумнівні файли. Не користуйтесь російськими соцмережами та програмним забезпеченням, використовуйте українські інформаційні ресурси.
  4. Всі сумнівні номери телефону, номери карток перевіряйте на офіційних сайтах кіберполіції або звертайтесь на безкоштовну Гарячу лінію за номером 0 800 500 335 або 116 123 (безкоштовно з мобільного).
  5. Для боротьби з дитячою порнографією звертайтесь на сайт «Електронна гаряча лінія з протидії дитячій порнографії в Інтернеті».
  6. Для того, щоб не стати жертвою вірусу-вимагача, або виявити злочинця, що намагається отримати доступ до ваших даних необхідно: для поштових скриньок та акаунтів в соцмережах налаштувати двохфакторну аутентифікацію (окрім пароля налаштувати ще і відправлення СМС на мобільний телефон). Це надасть безпеку ваших облікових записів.
  7. У разі потреби звертайтесь на гарячу лінію CERT-UA - підрозділ Державного центру кіберзахисту Держспецзв’язку.

Бережи себе!