14-15 грудня 2023 року доцент кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС, кандидат наук з державного управління Володимир Дементов, як тренер Програми USAID «РАДА: наступне покоління», став одним із фасилітаторів стратегічної сесії «Ефективне лідерство в системі адміністративного менеджменту» (в рамках Програми USAID «РАДА: наступне покоління»), в якій взяли участь близько 50-ти керівників Апарату Верховної ради України та його підрозділів. 
 
Дводенна сесія була націлена розвинути лідерські та управлінські компетенції, системи внутрішніх комунікацій та навички тайм-менеджменту. Йшлося, зокрема, і про стилі лідерства, організаційну культуру, дієві механізми комунікацій та управління репутацією. Ці знання та навички повинні допомогти Апарату Верховної ради України ефективно справлятись із надзвичайними ситуаціями та викликами воєнного часу.
 
«Коли керівники стають керівниками, вони гадають, що вже всі знають і вміють. Це не правда. Ми щодня маємо вчитися. І дякую партнерам за допомогу в цьому. Бажаю вам нових знань», – розпочав стратегічну сесію керівник Апарату ВРУ В'ячеслав Штучний, наголосивши, що такі заходи сприяють командній роботі: «Не має кожен підрозділ жити своїм життям. Ми повинні стояти один за всіх та всі за одного».
 
Виконавчий директор Офісу демократії та управління USAID Ukraine – USAID Україна Енн Хоппер зауважила, що «у розпал жорстокого російського вторгнення життєво важливо забезпечити ефективне функціонування Верховної Ради і, зокрема, Апарату, а особливо у контексті вступу до ЄС та інших важливих подій, що вимагають парламентського лідерства та стратегічного планування».
 
З вітальним словом до учасників звернувся і Генеральний секретар Австрійського парламенту Гаральд Доссі: «Ми пишаємось тим, що можемо допомагати Україні. Ми мали кілька візитів делегацій Верховної Ради і вже плануємо наступний. Наші парламенти мають продовжувати обмін досвідом, зокрема у сфері адміністративних питань. Ми готові підтримувати вас у розвитку парламентської Дослідницької служби, законодавчих процедур, інтеграції до ЄС, громадянської освіти».
 
На другий день роботи учасників привітав колишній генеральний секретар Європарламенту Клаус Веллє. Він наголосив, що робота Апарату Верховної ради України дуже важлива для успішної євроінтеграції та окреслив перспективи подальшої співпраці з ЄС.
 
У ході дводенної стратегічної сесії учасники застосовували теоретичні знання на практиці у змодельованих ситуаціях, які пропонували тренери. Подібні сесії повинні допомогти у подальшій роботі працівників Апарату Верховної ради України ефективно вирішувати конфлікти, здійснювати комунікації за різних умов, керувати часом та розробляти стратегії.
 
Отриманий досвід буде використаний під час викладання дисциплін «Менеджмент»,«Менеджмент в публічному управлінні та адмініструванні» для здобувачів вищої освіти Сумської філії ХНУВС.