Сьогодні Україна разом із багатьма країнами усього світу відзначає День пам’яті та примирення. І в цей день разом із бузком та конваліями в Україні квітнуть маки. Як слід від пострілу, як рана на тілі цілої країни.

У Другій Світовій війні загинуло близько десяти мільйонів українців. Ми пам’ятаємо. І ми не збираємось нічого повторювати. Ми просто здобули тоді, у сорок п’ятому, і здобуваємо зараз мирне небо для наших нащадків.

Це – день радості і скорботи. І, не зважаючи на усі жахи другої Світової, цей день дає нам надію. Бо ми знаємо: українці вміють перемагати! Починаючи із славетних пращурів-козаків, продовжуючи воїнами національно-визвольних рухів, продовжуючи бійцями Першого, Другого, Третього та Четвертого Українських фронтів і… не закінчуючи на цьому.

Цій сторінці історії присвячена виставка - пам’ять «Війна відгриміла та пам’ять жива», яка експонується в читальній залі.

Українці вміють перемагати. Неважливо, звідки прийде ворог – з Заходу чи зі Сходу. Тож вшануймо пам’ять загиблих співвітчизників. Та побажаймо нового Дня Перемоги для тих солдат, які захищають зараз наші східні кордони. І нехай будуть їм янголами-охоронцями усі ті, кого ми згадаємо сьогодні.