Традиційно у першій половині грудня за планом роботи студентсько-курсантського гуртка «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації» на кафедрі соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС проводиться круглий стіл на актуальну тематику. Цьогоріч тема заходу: «Протидія кіберзлочинності в Україні: сучасний стан, особливості в умовах війни» (організатор і науковий керівник здобувачів – доцент кафедри, кандидат економічних наук, доцент Виганяйло Світлана Миколаївна).

Доповіді і дискусія точилися навколо актуальних на сьогодні напрямків:

  • Протидія кіберзлочинності в Україні в сучасних умовах війни (доповідач: курсант 1-го курсу, група СФ-101 Пустовойт Дмитро).
  • Сучасні інструменти протидії кіберзлочинам (доповідач: курсант 1-го курсу, група СФ-102 Шаповалов Андрій).
  • Теоретико-правові основи забезпечення кібербезпеки України» (доповідач: студентка 1-го курсу, група СФдср-21-2 Ткаченко Дана).
  • Електронний суд України (доповідач: студентка 1-го курсу, група СФдср-21-1 Курило Єлизавета).

За круглим столом обговорили теоретичні і практичні аспекти протидії кіберзлочинам в Україні, зупинились на їх ознаках та класифікації, рекомендаціях щодо запобігання в умовах війни. Інтерес присутніх здобувачів і викладачів викликали інструменти протидії кіберзлочинам на законодавчому рівні, котрі застосовуються у ЄС, зокрема законопроєкт №8087, директива Європейської комісії NIS2 Directive, спрямована на підвищення загального рівня кібербезпеки в ЄС.

Дискусійні питання щодо інструментів захисту персональних даних під час активного впровадження державою цифрових послуг, розширення спектру використовуваних юристами реєстрів, останні приклади хакерських атак забезпечили активність здобувачів і науково-педагогічного складу на науковому заході.