29 листопада 2023 року студенти і викладачі Сумської філії ХНУВС долучились до просвітницьких заходів в межах Акції «16 днів проти насильства». Чергове розширене засідання наукового гуртка кафедри соціально-економічних дисциплін «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації» було присвячене темі: «Домашнє насильство: причини, наслідки, протидія».

Студентки Вікторія Рудь (2 курс, спеціальність Право) та Попова Анастасія (1 курс, спеціальність Правоохоронна діяльність) представили тематичні доповіді-презентації, в яких детально розкрили такі питання: нормативно-правова база протидії домашньому насильству, профілактична робота, причини, наслідки (для родини, близького оточення, жертви, кривдника, соціуму), форми домашнього насильства, допомога постраждалим, покарання та робота з кривдниками).

Після висвітлення презентацій доповідачки відповіли на низку запитань від колег-студентів та викладачів кафедри, також було озвучено багато реплік та коментарів, які демонстрували зацікавленість присутніх темою зустрічі.

Під час обговорення науковий керівник студенток, кандидат наук з державного управління, доцент Дементов Володимир Олександрович закцентував увагу на особливостях регіональних та місцевих нормативно-правових документів (зокрема, відповідного тематичного розділу в Обласній програмі соціального захисту населення на 2022-2026 роки), які регламентують діяльність з протидії домашньому насильству в Сумському регіоні та визначають функціональну зону відповідальності кола дотичних суб’єктів.

Результатом активної тематичної дискусії, зокрема, стала активна позиція і гуртківців, і представників студентських груп першого і другого курсу щодо нагальної необхідності та актуальності превенції цього ганебного явища, виявлення та ідентифікації постраждалих, всебічна підтримка та допомога їм, безальтернативна жорстка позиція щодо кривдників, особливо у випадках рецидиву.

Дякуємо за відкриту, небайдужу та конструктивну громадянську позицію щодо підтримки активних системних дій з протидії домашньому насильству та за активну участь у тематичній дискусії.