В переддень пам'ятної дати, 24 листопада на базі студентського наукового гуртка «Державно-правових дисциплін» Сумської філії ХНУВС відбулося засідання круглого столу «Голодомор та міжнародне право: особливості визнання Голодомору 1932-1933 рр. міжнародною спільнотою», до роботи якого долучилося керівництво Сумської філії, науково-педагогічний склад кафедри юридичних дисциплін, професор кафедри конституційного та міжнародного права Харківського національного університету внутрішніх справ Войціховський Андрій Васильович та молоді дослідники-гуртківці.

У вступному слові директор Сумської філії, доктор юридичних наук, професор Лукаш Сергій Станіславович наголосив на важливості даного заходу, адже визнання геноциду міжнародною спільнотою – це запобіжник у майбутньому, щоб подібні злочини не повторювалися будь-де на планеті.

Завідувачка кафедри юридичних дисциплін, доктор юридичних наук, доцент Панасюк Оксана Володимирівна зазначила, що питання Голодомору і геноциду є надзвичайно болючими для української історії і на сьогодні зло та агресія повертається, тому що за Голодомор у свій час не було покарано винних.

Професор кафедри конституційного та міжнародного права Харківського національного університету внутрішніх справ Войціховський Андрій Васильович підкреслив, що сьогодні 28 країн у світі визнали голодомор геноцидом українського народу.

Модератор заходу та науковий керівник молодих дослідників, професор Шуміло Олексій Михайлович зауважив, що керівництвом кафедри та наукового гуртка було прийняте правильне рішення: залучити до наукових досліджень студентів-гуртківців, які є майбутньою науковою елітою Сумської філії, також до наукових пошуків був долучений студент Торонтонського Університету (Канада).

Під час круглого столу з науковими доповідями виступили студенти та курсанти Сумської філії (Дар’я Зелюкіна, Максим Очинський, Месун Аль Хататнех, Ярова Вікторія, Тетяна Ляшенко), а також молодий дослідник Торонтонського Університету (Олексій Варламов), які в своїх змістовних доповідях розкрили питання: міжнародно-правового виміру Голодомору; визнання Голодомору 1932-1933 рр. ООН; визнання Голодомору країнами Європейської спільноти та світу; визнання голодомору Канадою; визнання ПАРЄ Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу тощо.

Доповіді продовжила зацікавлена і конструктивна дискусія, в якій учасники круглого столу поділилися з колегами фаховими висновками щодо теми Голодомору-геноциду у визнанні міжнародною спільнотою, обговорили подальші напрями досліджень та конкретні кроки щодо розробки дискусійних питань.

Підсумовуючи роботу круглого столу керівник наукового гуртка кандидат історичних наук, доцент Гончаренко Леся Леонідівна подякувала всім учасникам за змістовний та важливий захід та наголосила на необхідності боротьби України на дипломатичному рівні за подальше визнання в світі Голодомору геноцидом українського народу.