Щорічно 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Ініціатором проведення цього символічного дня стала Організація Об’єднаних Націй, яка в 1992 році запропонувала заснувати такий день на честь закінчення Десятиліття інвалідів, проголошеного в 1983 році.

В Україні нараховується близько 3 мільйонів людей з інвалідністю, а в умовах воєнного стану їх кількість, на жаль, суттєво збільшується. Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їх прав, свобод, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному, культурному та правовому житті. Доєднуються до освітлення та вирішення цієї проблеми і викладачі, і здобувачі вищої освіти Сумської філії ХНУВС із залученням представників державних інституцій та громадськості.

Так, 01 грудня 2023 року старший викладач кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Андрій Сядристий разом із регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Мариною Єжкун провели бінарне заняття для студентів 2 курсу денної форми навчання за спеціальністю 262 «Правоохоронна діяльність» з дисципліни «Забезпечення прав людини в правоохоронній діяльності» на тему «Забезпечення прав людини з інвалідністю та належне їх інформування в умовах гуманітарного реагування». Такі просвітницькі заходи мають на меті сприяти якнайкращому розумінню проблем, із якими стикаються люди з інвалідністю, реалізації їх прав та усвідомлення того, які переваги має залучення осіб із обмеженими можливостями до участі в різноманітних галузях життя нашого суспільства.

Окремо Марина Єжкун звернула увагу на аналіз положень Конституції України, Конвенції про права осіб з інвалідністю, Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та вдосконалення чинного законодавства України.