Професорка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС Надія Демиденко взяла участь у науково-практичній конференції «Сіверщина в історії України», де виступила на пленарному засіданні з доповіддю «Проблеми організації партизанського руху у рядах міліції Сумщини на початку радянсько-німецької війни 1941-1945 рр. : неупереджений погляд». Організаторами конференції, на якій обговорювались питання історії, пам’яткознавства, музейної справи, виступили інститут історії України Національної академії наук України та Національний заповідник «Глухів».

У своїй доповіді Надія Демиденко зазначила, що процес створення партизанських загонів на початку війни на Сумщині гальмувався через зраду партійного керівництва на місцях. Як, наприклад, засвідчують архівні документи, таким зрадником виявився перший секретар Сумського РК КП(б) У, який втік за межі області у перші дні окупації. Самовільно також евакуювалося керівництво Дубов`язівського, Смілянського, Роменського, Недригайлівського районів. Але так само як і на початку повномасштабного вторгнення ворожої армії у 2022 році, у 1941-у створювались нечисельні загони бійців, які діяли без вказівок «зверху», керуючись виключно своїми життєвими принципами. У створених загонах героїчно воювали працівники правоохоронних органів Сумщини, чий попередній професійний досвід сприяв успішній боротьбі у підпіллі. Серед них - Сергій Гнибіда, Арсеній Литвиненко, Максим Колос та ін.

На конференції слушно піднімалось питання про акцентування уваги на дослідженні регіональної історії, адже з досконалого вивчення історії окремих регіонів країни вимальовується правдива, не заангажована історія України.