Щорічно науково-педагогічні працівники кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС у межах Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» організовують серед здобувачів вищої освіти низку просвітницьких інтерактивних заходів, які висвітлюють проблему насильства та допомагають їй запобігти.

Цьогоріч було проведено круглий стіл, який обʼєднав за темою «Stop_ Violence_ Bullying_Victim» практиків, Марину ГОРЬКОВСЬКУ, інспектора сектору звʼязків із громадськістю управління патрульної поліції в Сумській області, старшого лейтенанта поліції, Георгія ТОРЯНИКА, інспектора сектору ювенальної превенції Сумського РУП ГУНП в Сумській області, лейтенанта поліції та курсантів другого та третього курсів.

Насичена та цікава програма знайшла відгук у всіх присутніх. Спікерами заходу виступили як досвідчені фахівці системи правоохоронної діяльності, так і курсанти. Під час виступів і дискусій здобувачі мали змогу прослухати кваліфіковану та вичерпну інформацію з досить незручної теми «Насилля над людиною». Різновиди та цикл насилля, віктімблеймінг, газлайтинг, примус до жебрацтва, жертва чи постраждалий – лише частина тих понять, які були обговорені та виявилися новими та цікавими для молоді.

Разом із тим були проговорені стереотипи суспільства щодо проявів гендерно зумовленого насилля. Наприклад, що жінка має бути красивою та доглянутою, а цінність чоловіка визначається його успішністю на роботі; жінка не повинна бути розумною, а чоловік повинен бути фізично сильним, мужнім і контролювати ситуацію тощо.

Спікерки наголосили, що must have для подолання насилля у житті постраждалого є освіта, працевлаштування, а також наявність друзів.

Незважаючи на досить важку тему, легка та тепла атмосфера співдружності зустрічі сприяла порозумінню та досить жвавому обговоренню актуальних питань. Учасники круглого столу були активні та щирі на емоції, що яскраво підкреслило зацікавленість від розгляду даної теми.

Продовжуємо шукати нові методи залучення молоді до актуальних проблем та працювати цікаво.