В умовах сучасності розроблення наукових проєктів та участь у різноманітних програмах фінансування, які організовують вітчизняні та зарубіжні донори, є ключовим фактором конкурентоспроможності закладів вищої освіти України у період воєнного стану та повоєнної відбудови.

В межах навчальної дисципліни «Філософія» 27 листопада 2023 року проведене інтегроване заняття на тему «Філософія науки. Проєктна діяльність здобувачів вищої освіти та грантові можливості» доценткою кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС, кандидатом філософських наук Тетяною Пономаренко спільно із академіком Української технологічної академії, професором кафедри бізнес-економіки та адміністрування СумДПУ імені А.С. Макаренка, доктором економічних наук, доцентом Віталієм Омельяненком для здобувачів вищої освіти спеціальності 081 Право.

Маючи багатократний досвід керівництва грантовими проєктами, фінансованими міжнародними організаціями та Міністерством освіти і науки України, Віталій Омельяненко висвітлив основні характеристики сучасних проєктів, особливості індустрії 4.0 та необхідність формування необхідних для здійснення проєктної діяльності навичок, а також презентував трикутник управління проєктами, особливості побудови «дерева проблем» та «дерева цілей». Тетяна Пономаренко поділилася досвідом участі у науково-дослідних проєктах, що виконувалися на замовлення МОН України, акцентувавши увагу на тому, що грантова та проєктна діяльність в освіті є запорукою успішного формування у здобувачів вищої освіти навичок soft skills.

Разом зі здобувачами вищої освіти науковці обговорили важливі риси, притаманні проєктам, які заслуговують фінансування першочергово, класифікацію донорів та основні характеристики грантових конкурсів, звернувши увагу на актуальність тем досліджень, зокрема тих, що стосуються сталого розвитку та повоєнної відбудови нашої держави.

Питання, винесені на обговорення в ході інтегрованого заняття, викликали жваве обговорення серед здобувачів вищої освіти. Наостанок пан Віталій поділився з аудиторією корисними посиланнями на актуальні конкурси та гранти для студентської молоді та молодих учених.