Завідувачка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС Валентина Василенко провела інтегроване заняття для здобувачів-правників першого курсу у межах навчальної дисципліни «Українська мова професійного спрямування» за темою «Сучасні комунікативні форми і засоби спілкування. Гендерні аспекти у професійному мовленні». Спікером виступив співробітник ВКП Сумського РУП ГУНП в Сумській області лейтенант поліції Микола Сіроштан.

Валентина Анатоліївна підкреслила, що основними проблемами сучасного спілкування є зниження цінності об’єкта спілкування, що відбувається в процесі обміну інформацією та пізнання світу, а також переважання формального типу спілкування та спотворення цілей спілкування.

Висвітлюючи тему «Гендерні аспекти у професійному мовленні», спікери запропонували здобувачам розглянути систему мови з погляду відображення в ній статі, порушувалися питання номінативної системи, категорії роду тощо. Дізналися, як визначати рід окремих груп іменників, що таке іменники спільного роду, які слова називають фемінітивами, коли і як вони виникали у мові, як утворюються на сучасному етапі.

Крім того, Микола Сіроштан торкнувся питання нормативно-законодавчого підґрунтя функціонування української мови, особливостей сучасної мовної політики, дотримання всіх норм української мови під час ділової комунікації. Першокурсники дізналися про типові помилки у писемному та усному діловому мовленні та про шляхи їх уникнення.

Практичні консультації та вправи, а також демонстрації різних ситуацій зробили захід інформативно насиченим.