Війна розширила соціальні фактори ризику виникнення суїцидів серед спільнот, до яких у своїй життєдіяльності дотичні науково-педагогічні працівники. Фактично у зоні ризику можуть опинитися представники будь-якої категорії населення або соціальної спільноти.

У зв’язку з цим накопичення знань і навичок із превенції суїцидів, розуміння факторів ризику і факторів підтримки, заходів з гейткіпінгу можуть бути корисними навіть для тих, хто не має спеціальної психологічної освіти.

Завідувачка кафедри Сумської філії ХНУВС, кандидат економічних наук, доцент Олена Лук’янихіна взяла участь у тренінгу «Превенція суїциду. Гейткіпінг», проведеного професійними психологами Центру психічного здоров’я НаУКМА.

На тренінгу були висвітлені і обговорені такі теми:
- Міфи і факти про суїциди.
- Фактори ризику та насторожувальні ознаки.
- Алгоритми допомоги (практичні поради).
- Практичне навчання та рефлексія.
- Допомога: турбота гейткіпера про себе.
- Планування кроків та перспектив із поширення практики запобігання суїцидам у громадах, організаціях.

Практичні вправи з опрацювання кейсів й алгоритмів допомоги особам, які є у зоні ризику, сприяли опануванню матеріалу тренінгу.

За результатами участі і тестування отримано сертифікат.

Тренінг проведено в рамках проєкту, який реалізується за підтримки Проєкту USAID «Економічна підтримка України» і спрямований на проведення низки навчальних заходів із психічного здоров'я та психосоціальної підтримки для викладачів та здобувачів освіти, а також тренерів і менторів на виробництві та у компаніях.