Студенти першого курсу продовжують спілкування із представниками своєї майбутньої професії. 16 листопада на бінарне заняття із навчальної дисциплін «Судові та правоохоронні органи України» за темою «Органи та установи юстиції» було запрошено приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу Анну Лисенко. Воно було організоване професором кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексієм Шумілом.

Нотаріус свого часу закінчила Сумську філію ХНУВС і тому змогла розповісти етапи свого професійного становлення у цій професії після закінчення нашого закладу вищої освіти.

Під час заняття було розглянуто такі питання: Поняття нотаріату. Система нотаріальних органів в Україні, їх завдання і значення; Правове становище нотаріуса. Вимоги, що ставляться до осіб, які бажають займатися нотаріальною діяльністю; Цифровізація нотаріату.

Особливо цікавим для студентів виявилося питання щодо цифровізації нотаріату. Якщо нотаріус засвідчує справжність підпису на документах (заяви на виїзд дитини за кордон), то зараз існує проект закону, щоб це можна бути зробити в «Дії» — мобільному застосунку, що розроблений Міністерством цифрової трансформації України. Було розказано про передову нотаріальну практику, коли нотаріуси Київського міського нотаріального округу накладають qr-коди на нотаріальні документи. Студентів зацікавило функціонування системи е-нотаріат та електронного архіву нотаріуса.

Заняття пройшло жваво, нотаріус підготувала цікаву презентацію свого виступу та відповіла на поставлені студентами питання щодо порядку проходження стажування, тестування та особливостей деяких нотаріальних дій.

Студенти отримали запрошення у майбутньому проходити виробничу практику та стажування.