З метою практичної спрямованості майбутніх юристів відбулося чергове інтерактивне заняття для студентів-клініцистів Сумської філії ХНУВС за темою «Психологічні аспекти роботи з клієнтом», організоване керівником юридичної клініки Мариною Василенко за участю адвоката, регіонального представника молодіжного комітету Національної асоціації адвокатів України – UNBA NextGen у Сумській області Ольги Якименко.

Юрист-практик у ході заняття наголосила, що використання системи інструментів міжособистісних комунікацій для юриста починається, як правило, зі спілкування з людиною, що звернулася до нього за правовою допомогою. У свідомості юриста-початківця, до якого вперше звернулися за професійною порадою, виникає безліч питань. Деякі ключові питання, які стосуються психологічних аспектів роботи з клієнтами та особливостей спілкування з ними, визначили і обговорили здобувачі вищої освіти у форматі квест-коучингу. Зокрема, це наступні:

  • Як встановити психологічний контакт з людиною, враховуючи її гендерні особливості, вік, соціальний статус, настрій в даний момент?
  • Як спрямувати бесіду в потрібне русло і керувати нею?
  • Чи потрібно прагнути відразу давати юридичну пораду або слід взяти паузу та призначити час нової зустрічі?
  • На завершення зустрічі присутні мали змогу задати питання стосовно особистого шляху розвитку та резонансних справ запрошеного адвоката.