Відбувся круглий стіл «Філософія та соціологія освіти: сучасні дослідження та перспективи» на розширеному засіданні студентсько-курсантського наукового гуртка «Veritas» кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС з метою філософського осмислення розвитку системи освіти в умовах воєнного стану, обговорення особливостей та доречності сучасних досліджень в галузі соціології освіти.

Відповідно до програми керівниця гуртка доцентка кафедри гуманітарних дисциплін Тетяна Пономаренко зосередила увагу учасників на філософському осмисленні необхідності зміни парадигми освіти, трансформації її до стану посткласичної, акцентуючи на необхідності формування hard та soft компетентностей, особливостях здобування якісної освіти в умовах воєнного стану та дотримання Цілей сталого розвитку.

Запрошена на засідання круглого столу кандидатка філософських наук, доцентка, доцентка кафедри музикознавства та культурології Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка Наталія Зленко висвітлила стан сучасного освітнього процесу, приділивши увагу проведеним соціологічним дослідженням із цього питання.

Активну участь у роботі круглого столу взяли здобувачі вищої освіти 2 курсу спеціальності 081 Право: сутність та зміст, основні питання соціології освіти висвітлила Вікторія Мозгова; особливості упровадження методики «Р4С» («Філософія для дітей») презентувала Діана Кищик; глобалізаційні тенденції розвитку освіти розкрила Валерія Кочура; Вікторія Рудь презентувала результати соціологічних досліджень з питання імплементації світових цінностей в український аксіологічний вимір.

До обговорення питань круглого столу долучились і першокурсники. Так, питання упровадження вивчення філософії у закладах загальної середньої освіти розкрила студентка 1 курсу спеціальності 262 Правоохоронна діяльність Анастасія Попова.

Учасники круглого столу, обговоривши означені питання, дійшли висновку, що освіта є цінністю особистісною, державною та суспільною, а, отже, є важливим капіталовкладенням у майбутнє.

Жваве обговорення винесених на засідання круглого столу питань дозволяє говорити про зацікавленість студентської молоді у питаннях філософського осмислення проблем освіти, її модернізації та виходу на новий рівень «Освіти 4.0».