В умовах збройної агресії рф проти України надважливим є завдання утвердження української – як мови національної безпеки та лінгвального інтегратора українського суспільства. Зважаючи на це, серед освітян Сумської філії ХНУВС відбулося панельне обговорення презентації дослідження «Українська мова в українських ЗМІ та у соціальних мережах», яку представляли керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов та Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

У межах даної презентації було представлено два дослідження: «Веб-сторінки українських ЗМІ у розрізі мовних версій» та «Українська мова в соціальних мережах» (оцінка вживання української та російської мов в українському сегменті соціальних мереж у жовтні 2023 року та порівняння із даними 2020 та 2022 років).

Результати дослідження соціальних мереж показали, що українська мова помітно домінує майже в усіх соціальних мережах. Так, в Instagram державною мовою тепер пишеться понад 90% дописів; Facebook та Twitter (X) за цим показником сягнули 75-80%. Натомість було досліджено, що торік частка української мови в цих соціальних мережах становила 65-70%, а три роки тому – у жовтні 2020 року – коливалася в межах 15-25%.

Крім того, дотримуючись виконання Листа Міністерства освіти і науки України від 27.10.2023 року № 1/16742-23 «Про застосування державної мови у сфері освіти», здобувачі вищої освіти у ході панельного обговорення дійшли колективного висновку щодо популяризації державної мови у неформальному спілкуванні не лише у межах закладу освіти й освітнього процесу.

Є солов`їна – є Україна!